Mi kell ahhoz, hogy működjön weboldalunk?

A lejátszás gombra kattintva akár meg is hallgathatja üzenetemet, vagy az mp3 ikonra jobb egérgombbal kattintva le is töltheti azt!

Egy pár szót az alapokról, hogy mire is van szükségünk, ha új weboldalt szeretnénk létrehozni. Igyekeztem közérthetően fogalmazni, ezért a hozzáértőnek némiképp pongyola lett ez a bejegyzés. Ha Ön így látja, akkor ez a bejegyzés nem Önnek szól!

1. Domain: Ez az internetes címe weboldalunknak. Az én a weboldalamon pl.: http://www.hirlevelmarketing.hu. Nem árt, ha a domain nevünk megjegyezhető és utal a tevékenységünkre. Ha új domaint akarunk bejegyeztetni, akkor itt érdemes körülnézni, hogy mi az ami szabad: http://www.domain.hu. Bejegyzési ideje általában 15 nap, fenntartásának átlagos díja évente 2000 Ft.

2. Tárhely: Minden weblap tartalmát el kell helyezni egy számítógépen, ami lehetőleg minél “vastagabb” szállal kapcsolódik az internethez, ahhoz, hogy a weblap forgalmát megfelelő gyorsasággal ki tudja szolgálni. Nem mellékes ezen kívül, hogy ez a számítógép biztonságos legyen, lehetőleg minél kevésbé feltörhető. Ezeket a számítógépeket webszervernek hívjuk, és több weboldal tartalmát szolgálják ki. Ha nem helyezünk el tárhelyünkön több gigabyte méretű videókat, vagy óriási méretű képeket, akkor néhány száz megabyte-os tárhely bőven elegendő. Általában ezek (vagy ilyen) szerverek szolgálják ki a domainhez tartozó levelezést is. Ahhoz, hogy a harmadik pontban szereplő tartalomkezelő rendszerek fussanak a tárhelyünkön feltétlenül szükséges, hogy a tárhelyünk tudja a php-t és a mysql-t. Egy átlagos tárhely átlagos díja általában évi 10eFt körül mozog.

3. Tartalomkezelő: Ahhoz, hogy Ön programozói tudás nélkül tudja tartalommal feltölteni weboldalát, erősen javasolt egy tartalomkezelő rendszer használata. Ezt úgy képzelje el, hogy úgy tud tartalmat tenni a weboldalára, mintha egy szövegszerkesztővel készítene egy dokumentumot. A teljesség igénye nélkül ilyen tartalomkezelők a Joomla a Drupal és a WordPress. Én a WordPresst javaslom, aminek pont az egyszerűsége adja a zsenialitását.

4. Hírlevélküldő rendszer: Egy frissen megismert weboldalon nem vásárol szinte senki. Ahhoz, hogy weboldalunk segítsen nekünk termékeink, szolgáltatásaink értékesítésében, feltétlenül arra van szükség, hogy a látogatónk többször találkozzon velünk, vagyis a weboldalunkkal. Ehhez nagyon erős segítség a hírlevél. A hírlevélküldő rendszerek automatizálják a fel- és leiratkozásokat, valamint a levelek kiküldését.  Tudásra és árra nagyon széles a skála a hírlevélküldő rendszerek között. Erről még többször fogok szólni.

5. Látogatottsági statisztika. Hogy tudjuk azt, hogy van-e egyáltalán látogató a weboldalunkon, és ha vannak látogatóink, azok mit csinálnak, mit néznek meg, mi érdekli őket, feltétlenül szükséges, hogy üzemeltessünk statisztikai rendszert a weboldalunkon (vagyis a weboldalunk mögött, ugyanis ez normál esetben nem látszik). Erősen javaslom a Google Analytics ingyenes statisztikai rendszer használatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.